• مرض قند نوع Ι (یا دیابت وابسته به انسولین IDDM)
  • مرض قند نوع ΙΙ (یا دیابت غیر وابسته به انسولین NIDDM)
  • دیابت بارداری
  • دیابت نوع یک

    نکته مهم : برای بهره گیری از متن کامل پژوهش یا مقاله می توانید فایل ارجینال آن را از پایین صفحه دانلود کنید. سایت ما حاوی تعداد بسیار زیادی مقاله و پژوهش دانشگاهی در رشته های مختلف می باشد که می توانید آن ها را به رایگان دانلود کنید

    بدن مبتلایان به دیابت نوع یک توانایی تولید انسولین را ندارد و این امر موجب افزایش سطح قند خون می گردد.

    دیابت نوع دوم

    در مرض قند نوع دوم بدن فرد مبتلا انسولین تولید می کند و حتی ممکن می باشد غلظت انسولین در خون از مقدار معمول آن نیز بیشتر باشد اما گیرنده‌های یاخته‌ای فرد نسبت به انسولین مقاوم شده و در حقیقت نمی‌گذارند انسولین وارد سلولها شده و اعمال طبیعی خود را انجام دهد. در این حالت می‌توان با درمان رژیمی و ورزش غلظت قند خون را کاهش داد. شیوع این نوع در حال ازدیاد می باشد. مرض قند نوع دوم در افراد چاق دیده می گردد و درصد شیوع این بیماری در زنان بیش از مردان می باشد.

    دیابت بارداری

    دیابت بارداری مربوط به چند ماهه آخر دوران بارداری می باشد و معمولاً سابقه خانوادگی در ابتلا به آن تأثیر دارد. تعدیل در مصرف کربوهیدراتها و محدود کردن دریافت کربوهیدرات‌های تصفیه شده و افزایش تعداد وعده‌ها و کاهش حجم وعده‌ها مانند عوامل بهبود بخش می‌‌باشند. ناگفته پیداست که این نوع دیابت فقط در بانوان شیوع دارد!

    مرض قند و انسولین

    بسیاری از افراد پس از آغاز درمان و بهره گیری از تجویزهای دارویی حتی از قبل هم چاقتر می شوند و این به آن علت می باشد که تقریباً تمام داروهایی که برای بهبود این افراد تجویز می گردد آنها را گرسنه می کند و باعث می گردد که کبد مازاد انرژی را به چربی تبدیل نماید.
    لوزالمعده به مقصود جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون پس از صرف غذا مقداری انسولین در خون وارد می کند و انسولین با راندن قندها به درون یاخته‌ها از وقوع این امر جلوگیری می کند. اما انسولین و تمام داروهایی که از آن ساخته می شوند باعث می شوند که شما همواره احساس گرسنگی کنید و بداقبالی شما برای یک حمله قلبی را افزایش می‌‌دهد. پس مهم‌ترین هدف در تجویز انسولین این می باشد که با کمترین میزان مصرف انسولین بتوانیم از بالا رفتن ناگهانی قند خون جلوگیری بعمل بیاوریم.

    عوارض دیابت

    دیابتی‌ها در معرض آسیبهایی مانند حملات قلبی و معضلات کلیوی و نابینایی و ناشنوایی و نشانگان پاهای سوزان هستند و این امر بعلت افزایش قند خون بعد از صرف غذا و چسبیدن این قندها به یاخته‌ها و تبدیل آن به ماده‌ای مضر به نام سوربیتول صورت می‌‌پذیرد. پزشکان به‌وسیله انجام آزمایشی بنام هموگلوبین A1C و اندازه گیری میزان قند چسبیده به سلولها به میزان آسیب‌های عصبی وارد شده پی می‌‌برند.

    مرض قند و پرهیز غذایی

    بسیاری از افرادی که بعد از سن ۴۰ سالگی دچار دیابت می‌‌گردند با رعایت یک رژیم غذایی مشتمل بر مصرف سبزیجات, غلات کامل, حبوبات و ماهی ومحدود کردن شدید فراورده‌های شیرینی پزی و شکر و محدود کردن دریافت گوشت، مرغ و تخم مرغ می‌توانند حال خود را بهبود بخشند. بسیاری از کسانی که دچار دیابت شده‌اند انسولین مصرف می‌کنند آنها توانایی کافی برای پاسخ دادن به انسولین را ندارند و این امر به علت وزن بالا و مصرف زیاد قندهای تصفیه شده از سوی آنهاست. اولین دستور برای برطرف کردن این حالت بهره گیری از دانه‌های کامل به جای فرآورده‌های شیرینی و نان پزی می باشد. این امر علاوه بر اینکه به شما احساس خوبی می‌‌دهد کمک خواهد نمود تا کمتر بخورید و همچنین باعث محدود کردن دریافت مهم‌ترین منبع دریافت چربی‌ها خواهد گردید.

    برپایه پژوهش‌هایی که در اروپا انجام گرفته می باشد نشان داده شده که دریافت مقادیر بسیار زیاد پروتئین به کلیه‌های یک فرد دیابتی آسیب وارد می کند پس دیابتی‌ها بایستی از مقادیر کمتر گوشت و ماکیان و تخم مرغ بهره گیری نمایند. همچنین تحقیقات اخیر نشان می‌‌دهد که کربوهیدرات‌های تصفیه شده میزان نیاز به انسولین را افزایش و چربی‌های غیر اشباع تک‌پیوندی و چندپیوندی موجود در سبزیجات و چربی‌های امگا-۳ موجود در روغن ماهی و همچنین بهره گیری از آرد کامل و دانه‌های کامل بجای آرد تصفیه شده نیاز به انسولین را کاهش می‌‌دهد. سطح بالای قند خون بعد از صرف غذا موجب می گردد که قندها به یاخته‌ها چسبیده و تبدیل به ماده‌ای سمی (برای یاخته‌ها) بنام سوربیتول شوند که این ماده به اعصاب و کلیه و شریانها و قلب آسیب خواهد رساند. برای اینکه از بالا رفتن زیاد سطح خون جلوگیری کنید نانها و شیرینی‌های تهیه شده از غلات کامل را بجای نان و شیرینی‌های معمولی که از آرد تصفیه شده تهیه می شوند، بهره گیری نمایید و از شکر سر سفره خودداری کنید و مصرف میوه را فراموش نکنید.

    ورزش و مرض قند

    ورزش به دیابتی‌ها کمک می کند که از شر حمله‌های قلبی و نابینایی و آسیب‌های عصبی در امان باشند. وقتی که غذا می‌‌خورید سطح قند خونتان افزایش می‌‌یابد. هر چه بیشتر سطح خون افزایش یابد قند بیشتری به یاخته‌ها می‌‌چسبد. وقتی که قند به یاخته بچسبد دیگر نمی‌تواند از آن جدا گردد و تبدیل به ماده‌ای زیان‌آور بنام سوربیتول می گردد که این ماده می‌تواند باعث نابینایی و ناشنوایی و آسیب‌های مغزی و قلبی و نشانگان پاهای سوزان و … گردد.

    وقتی که قند وارد بدن شما می گردد فقط می‌تواند در یاخته‌های کبد و ماهیچه ذخیره گردد. اگر یاخته‌های کبد و ماهیچه از کربوهیدرات اشباع باشند، قندها دیگر جایی برای رفتن ندارند. اگر ذخیره یاخته‌های ماهیچه در پی ورزش کردن مصرف گردد پس از صرف غذا قندها به وسیله ماهیچه جذب می شوند و مقدار آنها در خون افزایش نمی‌یابد. پس اگر با یک برنامه ورزشی منظم بتوانیم ذخیره قند ماهیچه‌ها را کاهش دهیم مسلماً می‌توانیم شاهد بهبود همه جانبه عوارض بیماری دیابت باشیم.

    دیابت در ایران

    از هر 20 ایرانی یک نفر به دیابت مبتلاست و نیمی از این تعداد نمی‌دانند که دیابت دارند. هر 10 ثانیه یک نفر در جهان به دلیل عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، جان خود را از دست می دهد. هر 30 ثانیه یک نفر در جهان به علت عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، پای خود را از دست می دهد.

    همه با هم برای دیابت

    این برنامه توسط فدراسیون بین‌المللی دیابت هدایت می گردد و هدف آن این می باشد که تا سال 2007 ، یک میلیارد نفر از خطرناک بودن دیابت آگاه شوند.

    دیابت نوع یک و ابتلا به بیماری های کلیه 

    ایسکانیوز ـ مطالعات جدید نشان می‌دهد خطر ابتلا به بیماری‌های جدی کلیه در افراد مبتلا به دیابت نوع یک از آن چیز که که قبلاً تصور می‌گردید کمتر می باشد.

    به گزارش سرویس علمی پژوهشی ایسکانیوز، مطالعات قبلی پیش‌بینی می‌نمود که از هر 5 نفر مبتلا به دیابت نوع یک، یک نفر در دوره‌ای از زندگی خود دچار بیماری‌های جدی کلیه می شوند. مطالعات جدید نشان می‌دهد که این میزان حدود یک نفر به ازای هر 50 نفر مبتلا به دیابت می باشد.
    بیماری‌های کلیه بر اثر دیابت، یک عارضه جدی و شایع بیماری می باشد که معمولاً زمانی ایجاد می گردد که قند خون خوب کنترل نشود. این بیماران در مراحل آخر نیاز به دیالیز و یا پیوند پیدا خواهند نمود.
    پزشکان به این بیماران توصیه می‌کنند که برای جلوگیری از ابتلا به این عوارض قند خون خود را همیشه در حد طبیعی کنترل کنند.

    مؤلف: جلالی

    در شرایط طبیعی غلظت گلوکز خون در محدوده باریکی ، معمولا بین 90 – 80 میلیگرم در دسی لیتر هر روز صبح قبل از صرف صبحانه در شخص ناشتا کنترل می گردد. این غلظت در حدود ساعت اول بعد از صرف یک وعده غذا به 140 – 120 میلیگرم در دسی لیتر خون افزایش می‌یابد. اما سیستمهای فیدبکی برای کنترل گلوگز خون غلظت گلوکز را به سرعت (معمولا در ظرف 2 ساعت بعد از آخرین جذب کربوهیدراتها) به حد طبیعی باز می‌گردانند. بر عکس ، در حالت بی‌غذایی ، بوسیله گلوکونئوژنز در کبد گلوکز مورد نیاز برای حفظ غلظت گلوکز در حد ناشتا را تامین می کند. این مقادیر برای بیماران دیابتی قدری بالاتر می باشد.

    کنترل سطح قند خون

    1. کبد به عنوان یک سیستم بافری مهم برای گلوکز خون اقدام می کند به این معنی که هنگامی که گلوکز خون به دنبال صرف یک وعده غذا تا غلظت زیادی بالا می‌رود میزان ترشح انسولین نیز افزایش می‌یابد و در حدود 3/2 گلوکز جذب شده از روده بلافاصله به گلیکوژن تبدیل شده و در کبد ذخیره می گردد. در طی ساعات بعد که غلظت گلوکز خون و نیز در این ترشح انسولین کاهش می‌یابد، کبد گلیکوژن را تجزیه و به گلوکز تبدیل می کند. این تنظیم در بیماران با اختلالات کبدی تقریبا غیر ممکن می باشد.
    2. علاوه بر انسولین ، گلوکاگون نیز در تنظیم مقدار قند خون دخیل می باشد. این هورمون بر عکس انسولین کار می کند. بطوری که با کاهش گلوکز خون ترشح گلوکاگون افزایش می‌یابد و برعکس انسولین ، موجب تجزیه گلیکوژن و به سطح نرمال رساندن غلظت گلوکز می گردد.
    3. یک اثر مستقیم کاهش غلظت گلوکز خون تحریک غده هیپوتالاموس و سیستم عصبی سمپاتیک می‌باشد که موجب ترشح اپی نفرین از غدد فوق کلیوی می گردد. اپی نفرین بر روی کبد اثر کرده و موجب آزاد سازی گلوکز می گردد.
    4. دو هورمون رشد و کورتیزول نیز در این تنظیم موثرند زیرا که مقدار مصرف را بوسیله قسمت اعظم سلولهای بدن کاهش می‌دهند و بجای آن ، گلوکز را به چربی تبدیل می‌کنند.
    شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید                     

    اهمیت کنترل سطح قند خون

    چرا حفظ یک غلظت ثابت گلوکز ، اهمیت دارد در حالی که بیشتر بافتها می‌توانند در غیاب گلوکز از چربیها و پروتئینها بهره گیری کنند؟ پاسخ این می باشد که گلوکز تنها ماده غذایی می باشد که بوسیله مغز ، شبکیه ، اپی‌تلیوم زایای غدد جنسی بهره گیری می گردد و پس حفظ غلظت گلوکز خون ، ضروری می‌باشد. به خاطر همین قسمت اعظم گلوکزی که در مرحله بین غذاها از طریق گلوکونئوژنز (ساخت گلوکز از مواد دیگری مثل پروتئینها و چربیها) تشکیل می گردد.

    اهمیت بالا نرفتن سطح گلوکز خون

    • گلوکز مقدار زیادی فشار اسمزی در مایع خارج سلولی اعمال می کند اگر مقدارش افزایش یابد فشار اسمزی خارج سلول هم افزایش می‌یابد و همین موجب بهم خوردن قدرت ترابری غشای سیتوپلاسمی گردیده و همین خود به نتایج ناخوشایندی زیرا ادم ، از دست دادن آب سلول و … می گردد.
    • گلوکز زیادی از طریق ادرار دفع می گردد و همراه این مایعات و الکترولیتهای بدن نیز تخلیه می گردد.
    • افزایش دراز مدت سطح گلوکز خون ، موجب آسیب بسیاری از بافتها و بویژه رگهای خونی آنها می گردد و همین ممکن می باشد به نتایجی زیرا حمله قلبی ، سکته مغزی ، بیماریهای کلیوی گردد.
    • شما می توانید تکه های دیگری از این مطلب را در شماره بندی انتهای صفحه بخوانید              

     

    ديابت شيرين يا مرض قند، گونه‌اي نارسايي در سوخت و ساز مواد قندي می باشد كه در پي كاهش توانايي بدن در ساختن يا پاسخ دادن به هورمون انسولين به وجود مي‌آيد و با افزايش قند گلوكز در خون همراه می باشد. بخش از گلوكز زيادي از راه ادرار به بيرون راه مي‌يابد، اما بيشتر آن در خون مي‌ماند و به بافت‌ها و اندام‌هاي گوناگون، مانند شبكيه‌ي چشم، كليه‌ها، پوست و رگ‌ها آسيب مي‌رساند. امروزه اين آسيب‌ها را با تزريق انسولين يا قرص‌هاي كاهنده‌ي قند خون كاهش مي‌دهند.

      دگرگوني در سوخت و ساز


    دیدگاهتان را بنویسید