وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی می باشد که فقط در بشر ایجاد بیماری می کند. عامل بیماریزایی وبا یک باکتری به نام ویبریو کلرا می باشد و این بیماری در اثر سم تولید شده از این باکتری که در روده کوچک تکثیر می‌یابد، ظاهر می گردد. این بیماری زیرا اولین بار در منطقه‌ای به نام التور در آفریقا پیدا گردید، به این نام معروف می‌باشد. عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا می باشد، بیشتر شایع می باشد و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال می باشد.
خصوصیات عامل بیماریزا

نکته مهم : برای بهره گیری از متن کامل پژوهش یا مقاله می توانید فایل ارجینال آن را از پایین صفحه دانلود کنید. سایت ما حاوی تعداد بسیار زیادی مقاله و پژوهش دانشگاهی در رشته های مختلف می باشد که می توانید آن ها را به رایگان دانلود کنید

باسیلهای گرم منفی بی‌هوازی اختیاری در گروهی که شامل خانواده ویبریوناسه می باشد قرار دارند. از جنسهای مهم این خانواده ویبریو و آئروموناس می‌باشند. باکتریهای متعلق به جنس ویبریو خمیده بوده و اغلب غیر بیماریزا هستند. گونه مهم بیماریزا ویبریو کلرا (Vibrio Cholera) عامل بیماری وبا می‌باشد. این بیماری با اسهال آبکی و فراوان مشخص می گردد. ویبریو کلرا در گرمای 65 درجه سانتیگراد در مدت 30 دقیقه کشته می گردد و در آب جوش ظرف چند ثانیه از بین می‌رود. کلر با غلظت 0.6 میلیگرم در لیتر ، این باکتری را از بین می‌برد.

علایم بالینی

بیماری وبا دارای دو مرحله می باشد.

مرحله تخلیه ای

بیمار ناگهان دچار اسهال آبکی ، پرفشار و بدون درد می گردد و اندکی بعد استفراغ روی می‌دهد. در موارد شدید ممکن می باشد حجم مدفوع از 250 سی‌سی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در 24 ساعت بیشتر گردد و بیمار تا 40 بار در روز مدفوع داشته باشد. مدفوع در این بیمار ، فاقد صفرا و خون و خاکستری رنگ (نمای آب برنجی) و دارای بوی غیر زننده می‌باشد.

مرحله روی هم خوابیدگی عروق (کلاپس)

به زودی به علت کم شدن آب بدن ، بیمار وارد این مرحله می گردد. با از دست دادن 5 – 3 درصد وزن طبیعی بدن ، تشنگی و با کاهش 8 – 5 درصد وزن بدن ، ضعف و سرگیجه دیده می گردد. کاهش بیش از 10 درصد وزن بدن ، منجر به ترشح کم ادرار و گاهی قطع کامل ادرار ، نبض ضعیف ، چشمهای گود رفته ، پوست چروکیده ، شکم فرورفته ، گرفتگی عضلانی به علت اختلالات در میزان الکترولیتهای بدن و در شیر خواران فرورفتگی ملاج و در نهایت خواب آلودگی و مرگ می گردد.

راههای انتقال

شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید                     

تماس مستقیم

این بیماری به ندرت از طریق دستهای آلوده ، تماس با مواد مدفوعی و استفراغ بیماران ، ملحفه و لوازم آلوده منتقل می گردد.

تماس غیر مستقیم

از طریق آب آلوده به مدفوع بشر ، منابع آب حفاظت نشده ، غذای آلوده ، سبزیجات و میوه‌های آلوده و یا شسته شده با آب آلوده ، شیر آلوده و بستنی تهیه شده از منابع غیر مطمئن.

مخزن و منبع بیماری

بشر تنها مخزن وبا می باشد که به صورت بیمار یا حامل می باشد و منبع بیماری ، اسهال و استفراغ بیماران و حاملان بیماری می‌باشد.

دوره کمون

دوره کمون این بیماری ممکن می باشد خیلی کوتاه بوده و بستگی به مقدار باکتری وارد شده به بدن فرد دارد. متوسط دوره کمون 3 – 2 روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده می باشد.

دوره واگیری

تا زمانی که بیمار در مدفوع خود ویبریو کلرا دفع نماید، می‌تواند برای محیط آلوده کننده باشد. افرادی که عفونت مزمن کیسه صفرا دارند می‌توانند به عنوان حاملین به ظاهر سالم در انتشار بیماری دخالت کنند. در این افراد ممکن می باشد بطور متناوب کشت مدفوع مثبت گردد. دادن آنتی بیوتیک مناسب در کوتاه کردن این دوره می‌تواند تأثیر داشته باشد.
عوامل مربوط به میزبان

سن و جنس شیوع

بیماری در هر دو جنس و در همه سنین دیده می گردد. در مناطق بومی کودکان نسبت به بزرگترها بیشتر مبتلا می شوند. اما در کودکان زیر 2 سال به علت ایمنی اکتسابی از شیر مادر ، کمتر از بچه‌های بزرگتر می باشد.

اسیدیته معده

بیماریها یا داروهای کاهنده اسید معده ، ابتلا به بیماری وبا را افزایش می‌دهد.

ایمنی زایی

یک بار ابتلا به بیماری ، ایمنی طبیعی همیشگی ایجاد می‌نماید.

شما می توانید تکه های دیگری از این مطلب را در شماره بندی انتهای صفحه بخوانید              

گروههای خونی

افراد با گروه خونی O بیشترین ابتلا به بیماری وبا و افراد با گروه خونی AB کمترین خطر ابتلا را دارا هستند.

درمان

سازمان بهداشت جهانی ، مصرف ترکیب مایع درمانی خوراکی ors را توصیه کرده می باشد. مصرف ors حتی در شیر خواران بدون خطر می باشد به شرط این که با مصرف شیر مادر یا آب همراه باشد.

راههای پیشگیری

  • زیرا بیماری بیشتر از طریق آب آلوده شیوع می‌یابد، کوشش کنیم برای نوشیدن آب ، شستشوی ظروف ، خوردن سبزیجات از آب لوله کشی کلردار بهره گیری کنیم. اگر این طور نباشد آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.
  • سبزیجات و میوه‌ها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.
  • از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.
  • به دیگران توصیه کنیم از شنا کردن در استخرهای عمومی و از خوردن آبمیوه و ساندویچ یا هر غذایی که احتمال داده می گردد آلوده باشد، جدا خودداری کنند.

 

وبا يكي از بيماريهاي واگير عفوني می باشد كه فقط در بشر ايجاد بيماري مي كند. عامل بيماري زايي وبا يك باكتري به نام ويبريو كلرا می باشد و اين بيماري در اثر سم توليد شده از اين باكتري كه در روده كوچك تكثير مي يابد ظاهر مي گردد. اين بيماري زیرا اولين بار در منطقه اي به نام التور در آفريقا پيدا گردید به اين نام معروف مي باشد. عامل بيماري مدت زيادي در آب زنده مي ماند و در مناطقي كه سطح آبهاي زير زميني آن بالا می باشد بيشتر شايع می باشد و بيشتر عامل بيماري زا از طريق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال می باشد .
وبا يك بيماري منتقل شده از طريق آب می باشد كه توسط باكتري ويبريوكلرائه ايجاد مي گردد.
اين باكتري با نوشيدن آب آلوده يا خوردن ماهي نپخته بويژه ماهي صدفي وارد بدن مي گردد. اين پديده براي اولين بار در شرايط علمي توسط پزشك پرتغالي گارسياده اورتا در هندوستان در سال 1563 كشف گردید . اروپا شاهد چندين همه گيري اين بيماري در قرن نوزدهم بود اما اين بيماري بيشتر در كشورهاي جهان سوم به علت وضعيت ناسالم و غيربهداشتي آبهاي آشاميدني ديده مي گردد.
حساسيت
پژوهش هاي همه گير شناختي اخير پيشنهاد مي كند كه حساسيت افراد به بيماري وبا با نوع و گروه خوني آنها ارتباط دارد. افرادي كه دارند بيشترين حساسيت را براي ابتلا به اين بيماري دارند . O گروه خوني
» بطور معمولي مي تواند باعث ايجاد بيماري وبا در افراد سالم گردد گرچه افزايش V در ميان يك ميليون باكتري وبا نوع باكتري « وبا حساسيت بدن افراد با ضعيف شدن سيستم ايمني بدن بايستي مورد نظاره و بررسي قرار بگيرد افرادي كه اسيديته معده و گوارشي آنها بخاطر بهره گیری مواد ضداسيدي يا كساني كه تغذيه نامناسب دارند خطر ابتلاي زيادي به اين بيماري دارند.
خصوصيات عامل بيماريزا
باسيلهاي گرم منفي بي هوازي اختياري در گروهي كه شامل خانواده ويبريوناسه می باشد قرار دارند. از جنسهاي مهم اين خانواده ويبريو و آئروموناس مي باشند.
عامل Vibrio Choiera باكتريهاي متعلق به جنس ويبريو خميده بوده و اغلب غير بيماريزا هستند . گونه مهم بيماريزا ويبريوكلرا بيماري وبا مي باشد . اين بيماري با اسهال آبكي و فراوان مشخص مي گردد . ويبريو كلرا در گرماي 65 درجه سانتيگراد در مدت 30 دقيقه ميليگرم در ليتر اين باكتري را از بين مي برد . 6.0 كشته مي گردد و در آب جوش ظرف چند ثانيه از بين مي رود . كلر با غلظت
بيماري وبا داراي دو مرحله می باشد .
مرحله تخليه اي
بيمار ناگهان دچار اسهال آبكي پرفشار و بدون درد مي گردد و اندكي بعد استفراغ روي مي دهد. در موارد شديد ممكن می باشد حجم مدفوع از 250 سي سي به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن در 24 ساعت بيشتر گردد و بيمار تا 40 بار در روز مدفوع داشته باشد . مدفوع در اين بيمار فاقد صفرا و خون و خاكستري رنگ (نماي آب برنجي ) و داراي بوي غير زننده مي باشد.
مرحله كاپلاس
به زودي به علت كم شدن آب بدن بيمار وارد اين مرحله مي گردد . با از دست دادن 5 ـ3 درصد وزن طبيعي بدن تشنگي با كاهش 8 ـ 5 درصد وزن بدن ضعف و سرگيجه ديده مي گردد . كاهش بيش از 10 درصد وزن بدن منجر به ترشح كم ادرار و گاهي قطع كامل ادرار نبض ضعيف چشمهاي گود رفته پوست چروكيده شكم فرو رفته گرفتگي عضلاني به علت اختلالات در ميزان الكتروليتهاي بدن و در شيرخواران فرو رفتگي ملاج و در نهايت خواب آلودگي و مرگ مي گردد.
پيشگيري
اگرچه بيماري وبا مي تواند مرگ آور باشد مي توان به آساني از آن پيشگيري كرد. در ايالات متحده آمريكا و اروپاي غربي به علت بهره گیری از سيستم هاي آب و دفع فاضلاب پيشرفته وبا تهديد مهم و عمده اي نمي باشد. آخرين گسترش ناگهاني وبا در ايالات متحده آمريكا در سال 1911 بود اما با وجود اين هركسي مخصوصا مسافرين بايستي بدانند كه اين بيماري چگونه منتقل مي گردد و چطوري مي توان از آن پيشگيري كرد.
دفع ساده فاضلاب معمولا براي توقف اپيدمي و سرايت اين بيماري كافي می باشد . چندين نقطه در مورد راههاي جلوگيري از سرايت و انتقال اين بيماري هست :
رختخواب فرد مريض : دور انداختن مناسب آن و مواد زايد توليد شده توسط قربانيان وبا
مدفوع : دفن كردن و از بين بردن مدفوع و فضولات عمومي قبل از اينكه آن وارد كانالهاي آب بشود.

 
منابع : هشدار درمورد آلودگي وبا كه در اطراف همه منابع آبهاي آلوده نصب گردد.
استريليزه كردن : جوشاندن تصفيه كردن و كلريده كردن آب قبل از بهره گیری
تصفيه و جوشاندن آب از مدتها قبل روش مناسبي براي جلوگيري از سرايت اين بيماري بود. (فيلتر پارچه اي ) كه خيلي اساسي بود كه بهره گیری از آن به ميزان زيادي ابتلا به بيماري وبا را در روستاهاي فقير بنگلادش كه به آبهاي سطحي تصفيه نشده متكي بودند كاهش داد.
در حالت كلي آموزش و دفع فاضلاب و مواد زايد از عوامل اصلي محدود كننده در پيشگيري از سرايت بيماري وبا هستند.
راههاي انتقال
تماس مستقيم
اين بيماري به ندرت از طريق دستهاي آلوده تماس با مواد مدفوعي و استفراغ بيماران ملحفه و لوازم آلوده منتقل مي گردد.
تماس غيرمستقيم
از طريق آب آلوده به مدفوع بشر منابع آب حفاظت نشده غذاي آلوده سبزيجات و ميوه هاي آلوده و يا شسته شده با آب آلوده شير آلوده و بستي تهيه شده از منابع غيرمطمئن .
مخزن و منبع بيماري
بشر تنها مخزن وبا می باشد كه به صورت بيمار يا حامل می باشد و منبع بيماري اسهال و استفراغ بيماران و حاملان بيماري مي باشد.
دوره كمون
دوره كمون اين بيماري ممكن می باشد خيلي كوتاه بوده و بستگي به مقدار باكتري وارد شده به بدن فرد دارد . متوسط دوره كمون 3 ـ 2 روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده می باشد .
دوره واگيري
تا زماني كه بيمار در مدفوع خود ويبريوكلرا دفع نمايد مي تواند براي محيط آلوده كننده باشد. افرادي كه عفونت مزمن كيسه صفرا دارند مي توانند به عنوان حاملين به ظاهر سالم در انتشار بيماري دخالت كنند. در اين افراد ممكن می باشد بطور متناوب كشت مدفوع مثبت گردد. دادن آنتي بيوتيك مناسب در كوتاه كردن اين دوره مي تواند تأثیر داشته باشد.
درمان
حتي در شيرخواران بدون ors را توصيه كرده می باشد . مصرف ors سازمان بهداشت جهاني مصرف تركيب مايع درماني خوراكي خطر می باشد به شرط اين كه با مصرف شير مادر يا آب همراه باشد.
راههاي پيشگيري
زیرا بيماري بيشتر از طريق آب آلوده شيوع مي يابد سعي كنيم براي نوشيدن آب شستشوي ظروف خوردن سبزيجات از آب لوله كشي كلردار بهره گیری كنيم . در غيراينصورت آب را بجوشانيم و پس از سرد شدن مصرف كنيم .
سبزيجات و ميوه ها را قبل از مصرف با محلول پركلرين گندزدايي و پس از شستن با آب سالم مصرف كنيم .
از خوردن ماهي خام يا كم پخته كه از آب آلوده گرفته شده اجتناب كنيم .
به ديگران توصيه كنيم از شنا كردن در استخرهاي عمومي و از خوردن آبميوه و ساندويچ يا هر غذايي كه احتمال داده مي گردد آلوده باشد جدا خودداري كنند.

وَبا یک بیماری منتقل شده از طریق آب می باشد که توسط باکتری ویبریو کلرائه ایجاد می گردد.

این باکتری با نوشیدن آب آلوده یا خوردن ماهی نپخته بویژه ماهی صدفی وارد بدن می گردد. این پدیده برای اولین بار در شرایط علمی توسط پزشک پرتغالی، گارسیا ده اورتا در هندوستان در سال ۱۵۶۳ کشف گردید. اروپا شاهد چندین همه‌گیری این بیماری در قرن نوزدهم بود اما این بیماری بیشتر در کشورهای جهان سوم به علت وضعیت ناسالم و غیر بهداشتی آبهای آشامیدنی دیده می گردد.

[ویرایش] حساسیت

پژوهش‌های همه‌گیرشناختی اخیر پیشنهاد می کند که حساسیت افراد به بیماری وبا با نوع و گروه خونی آنها ارتباط دارد. افرادی که گروه خونی O دارند بیشترین حساسیت را برای ابتلا به این بیماری دارند.

درمیان یک میلیون باکتری وبا نوع باکتری «وبای V» بطور معمولی می‌تواند باعث ایجاد بیماری وبا در افراد سالم گردد، گرچه افزایش حساسیت بدن افراد با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن بایستی مورد نظاره وبررسی قرار بگیرد، افرادی که اسیدیته معده و گوارشی آنها بخاطر بهره گیری مواد ضد اسیدی یا کسانی که تغذیه نامناسب دارند، خطر ابتلای زیادی به این بیماری دارند.

[ویرایش] علائم بیماری

– تشنگی مفرط

– استفراغ بدون حالت تهوع

– اسهال آبکی و پرفشار و بدون دلدرد که بیمار قادر به کنترل کردنش نیست

– گرفتن عضلات پشت ساق پا


پاسخ دهید